Menselijke relaties…

Meestal worden goeroes gedemoniseerd, als de omgang van de volgeling met de leraar niets blijkt te zijn, pijnlijk en dergelijke.
Maar waar volgens mij de meeste slachtoffers vallen is binnen de simpelweg huis-tuin-en-keuken-relaties. Wat daar niet allemaal gebeurt of kan gebeuren, jeetje!… En toch begint iedereen er weer aan, al is het een gloednieuwe relatie met iemand anders.
Zelfs kinderen die misbruikt en mishandeld zijn keren wel eens weer terug naar hun ouders.
Stelletjes die elkaar de dag ervoor nog in de haren vlogen, zijn de volgende dag weer dikke vrienden en niemand heeft het er meer over!…
We weten vrijwel allemaal uit de praktijk, dat een normale relatie niet zo gemakkelijk is als men wel wenst.
Als je je inlaat met een goeroe, wees dan op je hoede, kijk ook uit voor jezelf. Projecteer niet de behoefte aan een warme vader of moeder op deze persoon, alleen maar om dat ie er zo uitziet.
Jiddu Krishnamurti sprak vaak over verlichte dictators en ashrams als concentratiekampen. Hij wilde zelf niet als een autoriteit worden gezien!
Maar mensen die hem de hand schudde met een titel voor hun eigen naam, vond ie ronduit zielig. ‘Dokter De Graaf!, aangenaam!’… Hij zei: Net of dat deze mensen zelf niemand zijn.
Ook in de geestelijke hulpverlening heb je boeven. Mensen die meer kapot maken dan…
En wat denk je van regeringen die zonen en dochters oproepen voor hun land te vechten? Veel van deze jonge mensen keren nimmer meer normaal terug binnen de samenleving, alleen maar omdat bepaalde landen niet met elkaar konden of wilden omgaan.
Maar als een goeroe valt: dan is het groot nieuws.
Zeker… het is nieuws en laten we dat dan gewoon onder ogen zien, net als de rest van alle shit in de wereld, nietwaar?
Maar je kunt dingen opblazen, alleen maar omdat jij toevallig helemaal niet gelooft in verlichte leraren.
Prima, maar steek dan minstens ook dan de hand in eigen boezem.
‘Shit happens all the time.’

(Mijn reactie op: https://gurumag.com/becoming-god-inside-moojis-portugal-cult/?fbclid=IwAR0uKQ7UzsXhhcP5lXZ6oXEJhf62hDxiNgSdJbsgqVaSEH4f0xVgTFs2S4c)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *