Holocaust en non-dualiteit

Het is natuurlijk heel kinderachtig om mensen die zulk enorm leed is overkomen te zeggen dat ze er maar van moeten leren en dat niemand daarin een keuze heeft gehad, dat alles simpelweg gewoon gebeurd is.
Hadden de nazi’s dan toch gelijk met hun excuus: ‘Bevel is bevel’?
Toen de joden samen met de Romeinen Christus tot de dood veroordeelden, was het enkel het leven dat door hen heen werkte?
Ze zeggen weleens dat de grootste leugen, list, van de duivel is, de uitspraak: ‘Het Kwaad bestaat niet.’
Volgens mij is het kwaad in de wereld het denken dat vast is gelopen in eenzijdigheid en van mensen ongevoelige, asociale, wezens maakt of heeft gemaakt.
Jiddu Krishnamurti (1895 India – 1986 Amerika) beschreef dat als conditionering, dat onze geest geconditioneerd is en daarom niet vrij. En wat niet vrij is kan ook geen orde creëren in deze wereld, wat de mens verder, zoals politici, ook moge beweren!

Er zijn mensen die niet alleen maar hun leed steeds weer herhalen als een grammofoonplaat waarin de naald is komen vast te zitten. Er zijn verhalen van overlevers uit zulke verschrikkelijke kampen die spraken, spreken, over verlichtingservaringen! Zoals Imre Kertesz (1929 – 2016), en schreef er een boek over!…
Er zijn mensen die van dat ‘er geen keuze bestaat’ een soort van evangelie maken!… Triest vind ik dat!…
Het is een akelig geloof dat jouw inzet beperkt, hier en nu als mens. Zoals wetenschappers zagen toen ze studenten observeerden die wel geloofden in keuze en zagen dat zij beter presteerden dan andere studenten die niet geloofden in de vrijheid van keuze!…
Goed… Zoals ik al schreef, het leven is niet eenzijdig. En hebben we ook geen keuze, wat de dood bijvoorbeeld betreft. Of omhoog vallen in de plaats van naar beneden vallen, als je bijvoorbeeld valt van een hoge rots.
Als jij denkt echt geen keuze te hebben in een bepaalde situatie, zal dat weleens de waarheid kunnen zijn. Maar dat kan natuurlijk ook net andersom! Volgens mij is het gezonder dichtbij jezelf te blijven als mens en de praktijk als het gaat over het wel of niet hebben van een keuze en dit niet bijvoorbaat te killen met een of ander aangenomen theorie (hoe goed bedoeld ook!).
Vrijheid gaat volgens mij niet over dat de mens nu wel of geen keuze heeft maar dat hij liefde kan zien, terug kan zien in zijn leven hier ook aarde! Liefde maakt mogelijk wat eerst niet mogelijk leek. En ergens voor of niet voor willen kiezen kan weleens enkel en alleen getuigen van bekrompenheid! Liefde overstijgt het denken. En niet het geloof in toeval, geen toeval en het wel of niet hebben van keuzes.
Hadden de joden een keus in de vernietigingskampen waarin ze vastzaten?… Hadden de kampbeulen een keus?…
Liefde geneest en zoekt enkel liefde, nietwaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *